Menu

TOJAgodowa Kuchnia

Tak gotuję dla moich gości na

CHAŁKA ORKISZOWA

jagodowapolana

chałka orkiszowaSKŁADNIKI

  • 0,5kg mąki orkiszowej jasnej
  • 8g suchych drożdży
  • 250g mleka (użyłam sojowego)
  • 125g masła
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • czarnuszka, sezam, orzeszki itp. do posypania
  • 1 jajo do posmarowania ciasta
 

PRZYGOTOWANIE

W garnku podgrzać lekko mleko, dodać masło i drożdże - wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na 10 min, aż płyn lekko spuchnie.
W dużej misce wymieszać mąkę, sól i jajko, dodać masę drożdżową - wyrobić na gładko. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do dwukrotnego wyrośnięcia na ok 40 min.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części, z każdej zrobić wałek o dł ok. 50 cm i zapleść warkocz, układając chałkę na pergaminie.
Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać tym, na co mamy ochotę i ponownie czekać ok. 15-20 min aż lekko wyrośnie. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180st. Piec ok 20min do zbrązowienia. Ostudzić. Smacznego!

chałka orkiszowa

© TOJAgodowa Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci