Menu

Jagodowa Polana

Każdy może gotować, nawet andragog z doświadczeniem w bankowości;-))

JESIENNY TORCIK

jagodowapolana

tort marchewkowy

SKŁADNIKI

ciasto

  • 25 g mąki orkiszowej jasnej
  • 20 g mąki gryczanej
  • 4 jaja
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2/3 szklanki wody
  • 4 starte średnie marchewki
  • 100 g startej dyni (użyłam hokkaido)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczkę przyprawy piernikowej
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 2 garstki migdałów w skórkach

masa

  • 3 serki mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka pasty waniliowej

kwaskowe powidła do przełożenia blatów

  • (użyłam własnych powideł brzoskwini z mango oraz imbirem)

PRZYGOTOWANIE

Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu, idealne na jesienną szarówkę za oknem.
Na początku należy zetrzeć na drobnych oczkach marchew oraz dynię. Następnie w dużej misce utrzeć masło z cukrem do białości. W połowie ucierania, dodać same żółtka i kontynuować do momentu aż powstanie dość puszysta gładka masa (proces trwa ok 10 min). Do gotowej masy wsypujemy wszystkie składniki suche wraz z warzywami i wodą - znowu mieszamy, ale tylko do połączenia składników, żeby nasze warzywa nie puściły zbyt dużo wody.
Ciasto przekładamy do dwóch tortownic o tej samej średnicy.
Na wierzchu jednej masy rozsypujemy utłuczone migdały w skórkach i pieczemy oba blaty jednocześnie ( ten z migdałami kładziemy na wyższej półce piekarnika), w temp 185 stopni (góra-dół), do suchego patyczka.
Kiedy blaty ciasta wystygną, przygotowujemy masę. Serki mascarpone krótko ucierany z cukrem pudrem oraz wanilią.
Jeden z płatów smarujemy kwaskowymi powidłami, a następnie grubo masą serową - lekko dociskamy i na wierzch wykładamy resztę masy. Na koniec posypujemy prażonymi mielonymi migdałami w skórkach.
Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki - będzie się łatwiej kroić kiedy serek nieco stwardnieje pod wpływem zimna.
Smacznego!

© Jagodowa Polana
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci