Menu

Jagodowa Polana

Smakuję życie, więc gotowanie przychodzi mi z łatwością. Lubię karmić i to robię. Znajdziesz mnie na szczycie gorczańskiego wzgórza, gdzie otoczona lasem pichcę dla moich agroturystycznych gości. Mój najlepszy przepis, to przepis na życie : rób co kochasz, a docenisz każdą chwilę. Zapraszam!

KLUSKI ŚLĄSKIE

jagodowapolana

KLUSKI ŚLĄSKIE

Jeśli myślicie, że jest to trudne danie, to jesteście w błędzie. Wystarczy znać porostą zasadę, że mąka jest czwartą częścią objętości ziemniaków. Do dzieła:-))
 

SKŁADNIK

ziemniaki (używam mącznej irgi)

skrobia/mąka ziemniaczana

sól

 

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Ostudź i przeciśnij przez praskę lub bardzo dokładnie utłucz.
Z ziemniaków uformuj owalny ubity placek, a następnie podziel go na 4 równe części. 4tą część odłuż na kupkę, a w jej miejsce wsyp dokładnie tyle samo mąki. Zagnieć ciasto. Uformuj walki, podziel je na równe części, z których następnie formuj spłaszczone kulki z dziurką w środku. Kluski wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj do wypłynięcia.

 

new_1171008_2

© Jagodowa Polana
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci