Menu

Jagodowa Polana

Smakuję życie, więc gotowanie przychodzi mi z łatwością. Lubię karmić i to robię. Znajdziesz mnie na szczycie gorczańskiego wzgórza, gdzie otoczona lasem pichcę dla moich agroturystycznych gości. Mój najlepszy przepis, to przepis na życie : rób co kochasz, a docenisz każdą chwilę. Zapraszam!

ROLADA MALINOWY KRÓL

jagodowapolana

ROLADA MALINOWAA latem...maliny! Najlepiej, otulone delikatnym biszkoptem i śmietankową chmurką:-))  Najlepsze z własnego ogródka, jak te na zdjęciu, ale i kupione będą cieszyć nasze zmysły. Krzaczki późniejszych odmian owocują aż do pierwszych mrozów. Długo możemy się nimi cieszyć. Zimą także niezawodne. Można je mrozić, co nie wpływa znacząco na ich kształt i smak. A, wracając to tematu rolady, jeśli ktoś nie jest przekonany, że jest to jedno z najłatwiejszych ciast, musi choć raz spróbować ją upiec, a pokocha ten, prosty w wykonaniu, a jakże efektowny i smaczny deser. Do dzieła!

SKŁADNIKI

  • 5 jaj (1ki, rozmiar M)
  • 140g cukru lub ksylitolu
  • 120g białej mąki orkiszowej

krem

  • 1 kubeczek śmietany kremówki 36%
  • 3-4 łyżki cukrowego lub ksylitolowego pudru
  • miseczka malin ( świeżych lub mrożonych)

PRZYGOTOWANIE

Włączamy piekarnik (góra - dół) na 170 st.
Oddzielone białka wrzucamy do dużej, czystej, suchej miski, a żółtka do filiżanki. Białka ubijamy mikserem, ze szczyptą soli, na sztywno, następnie nie przerywając ubijania dodajemy cukier puder, powoli, po jednej łyżce, aż do wyczerpania, cały czas ubijając.
Do sztywnej cukrowej masy wrzucamy po jednym żółtku i za każdym razem rozcieramy mikserem. Po ubiciu wszystkich żółtek, wsypujemy całą mąkę i mieszamy ostrożnie łyżką do samego dna lub krótko mikserem na najniższych obrotach.
Masę natychmiast wylewamy na pergamin wyłożony na blasze i pieczemy ok 15-20 min, obserwując, aby ciasto się nie przypaliło. Powinno być tylko lekko zarumienione. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia.
Na blacie stołu rozkładany czystą, wilgotną ścierkę. Upieczone ciasto szybkim ruchem odwracamy pergaminem do wierzchu ( jest dość sztywne, nie powinno się rozpaść). Od razu odrywamy pergamin i zwijamy w rulon ciasto, razem z wilgotną ścierką. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Masa:
Maliny miksujemy i przecieramy przez sitko, aby powstał gładki mus. Kilka malin odkładamy do dekoracji.
Mikserem ubijamy na sztywno śmietanę, a następnie dodajemy cukier puder wedle własnego smaku. Na końcu wlewamy 3 -4 łyżki musu malinowego.
Wystudzoną roladę smarujemy kremem i wykładamy pasek konfitury różanej. Zawijamy. Dekorujemy. Smacznego!

 

ROLADA MALINOWA

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Nika] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Upiekłabym kiedyś...Ale czy to mi nie opadnie? Kiedyś upiekłam twardy placek:-(

  • jagodowapolana

    Jeśli zrobisz zgodnie z przepisem, na pewno się uda:-)) Powodzenia!

© Jagodowa Polana
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci