Menu

Jagodowa Polana

Każdy może gotować, nawet andragog z doświadczeniem w bankowości;-))

ORKISZOWO-ŻYTNIA PIZZA - SUPERELASTYCZNE CIASTO

jagodowapolana

new_1196607_2SKŁADNIKI 

CIASTO
  • 300 g jasnej mąki orkiszowej
  • 100 g ciemnej mąki orkiszowej
  • 200 g jasnej mąki żytniej
  • 400 ml cieplej wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 30 dag surowych drożdzy
SOS
  • 1 pudełko sosu pomidorowego
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżeczki ksylitolu lub cukru
  • sól
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • ostra papryka
  • 3-4 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE:

SOS:
Mieszamy wszystkie składniki i przez chwilę zagotowujemy w rondelku aby go nieco zredukować. Odstawiamy do przestygnięcia.

ZACZYN:
Drożdże zalewamy ciepłą wodą (ok 40 st), rozprowadzany z cukrem i 4 łyżkami mąki (mąkę odejmujemy z miski). Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż się podniesie,
następnie wlewamy do mąki i wyrabiamy energicznie ciasto w misce. Kiedy powstanie kula, przenosimy ciasto na stolnicę i nadal wyrabiamy przez ok 5-8 min. Możemy podsypać mąki jeśli zbytnio się klei lub dodać trochę cieplej wody jeśli jest zbyt suche ( wszystko zależy od rodzaju mąk jakich użyjecie). Ciasto powinno być elastyczne i ładnie odchodzić od ręki.
Wyrobioną kulę wkładamy z powrotem do nasmarowanej oliwą miski. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 min.
Po tym czasie do ciasta dodajemy oliwę i ponownie dokładnie wyrabiamy ciasto, tak aby wchłonęło cały tłuszcz. Ponownie odkładamy do wyrośnięcia, tym razem na ok 1 g.
Ciasto dzielimy na części i przy pomocy walka, podsypując nieco mąki, formujemy cienkie placki pizzowe. Ciasto z tego przepisu jest bardzo elastyczne, można zrobić naprawdę cienką pizzę. Placki smarujemy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, układamy ulubione dodatki ( u mnie: boczek, brokuły papryka ramiro, cebula cukrowa, ananas, mozzarella i oscypek) i pieczemy w temp 230 st, do momentu aż ser się stopi. Z tego przepisu upiekłam 6 okrągłych placków na całą szerokość blachy, więc jest to porcja dla sporej grupy głodomorów.

new_1196607_1

© Jagodowa Polana
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci