Menu

Jagodowa Polana

Smakuję życie, więc gotowanie przychodzi mi z łatwością. Lubię karmić i to robię. Znajdziesz mnie na szczycie gorczańskiego wzgórza, gdzie otoczona lasem pichcę dla moich agroturystycznych gości. Mój najlepszy przepis, to przepis na życie : rób co kochasz, a docenisz każdą chwilę. Zapraszam!

KOTLECIKI ZIEMNIACZANE

jagodowapolana

new_1191500_11SKŁADNIKI

  • ok 1 kg ziemniaków 
  • 2 cebule
  • mały pęczek pietruszki
  • 3 jaja
  • bułka tarta do obraczania
  • 3 plastry boczku
  • 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • tłuszcz do smażenia (użyłam gęsiego smalcu)

przyprawy

  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/3 łyżeczki suszonego imbirunew_1191500_24
  • łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

SOS

  • 3 łyżki majonezu
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżeczka miodu
  • sól

PRZYGOTOWANIE

KOTLETY:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
Studzimy i przeciskamy przez praskę. Na patelni szklimy cebulę z drobno pokrojonym wędzonym boczkiem.                           Dodajemy wraz z resztą składników do ziemniaków. Wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy spłaszczone niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron, powoli, aż kotleciki będą rumiane. Odwracamy delikatnie, aby się nie rozpały. Kotleciki będą chrupuące z wierzchu, mięciutkie w środku. Podajemy z sosem czosnkowym i surówką.

SOS CZOSNKOWY:
                                                                                                                                                                                                                Do majonezu dodajemy po łyżce oliwę i mieszamy, następnie wodę i znowu mieszamy aby sos zgęsniał. Na końcu zmiażdżony czosnek. Doprawiamy miodem i solą. Jeśli wolimy możemy oliwę zastąpić jogurtem.

© Jagodowa Polana
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci