Menu

Jagodowa Polana

Smakuję życie, więc gotowanie przychodzi mi z łatwością. Lubię karmić i to robię. Znajdziesz mnie na szczycie gorczańskiego wzgórza, gdzie otoczona lasem pichcę dla moich agroturystycznych gości. Mój najlepszy przepis, to przepis na życie : rób co kochasz, a docenisz każdą chwilę. Zapraszam!

SER TYPU BUNDZ

jagodowapolana

new_1394008_1SKŁADNIKI

  • 3 l mleka od krowy lub świeżego 3,2
  • 1 kefir - 400ml
  • 5-6 kropli podpuszczki cielęcej
  • 50ml wody
  • sito
  • chusta serowarska, cienka ściereczka lub pielucha

PRZYGOTOWANIE

Mleko bardzo powoli podgrzać do ok 37st. Dodać kefir. Mieszać przez ok 15 min. Odstawić w ciepłe na ok. 1h
Wyrównać temp. do 37st. W 50ml wody rozrobić podpuszczkę z kilkoma szczyptami soli, wlać do mleka, zamieszać dokładnie, do samego dna. Pozostawić do ścięcia na 1 h. Jeśli skrzep jest zbyt luzźny, czekamy dłużej.
Pociąć skrzep nożem na kwadraciki o boku 1,5cm, przełożyć delikatnie na chustę wyłożoną na sicie. Pozostawić na jedną lub kilka godzin do odcieknięcia. Serwatkę można zebrać i użyć np do wypieku domowego chleba. Po odcieknięciu serwatki, zawinąć chustę i pozostawić ser na całą noc i dzień aby ser dojrzał w cieple. Obracać kilkakrotnie. Potem przechowywać w lodówce przez kilka dni lub od razu zjeść.

new_1394008_2

© Jagodowa Polana
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci