Menu

Jagodowa Polana

Smakuję życie, więc gotowanie przychodzi mi z łatwością. Lubię karmić i to robię. Znajdziesz mnie na szczycie gorczańskiego wzgórza, gdzie otoczona lasem pichcę dla moich agroturystycznych gości. Mój najlepszy przepis, to przepis na życie : rób co kochasz, a docenisz każdą chwilę. Zapraszam!

BANANOWE CIASTO BEZ CUKRU

jagodowapolana

CIASTO BANANOWE BEZ CUKRUSKŁADNIKI

  • 6 szt średnich bananów
  • 4 jaja
  • 1 szkl mąki orkiszowej
  • 1 1 szkl mąki gryczanej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl wiórków kokosowych
  • 1/2 szkl utłuczonych uprażonych migdałów
  • pół łyżeczki pasty waniliowej
  • 3 jabłka

przyprawy wg uznania, dodałam po kilka szczypt:

  • cynamonu
  • imbiru
  • mielonych goździków
  • kurkumy
  • anyżu

PRZYGOTOWANIE

Nagrzewamy piekarnik do 175 st ( góra/dół).
Umyte i obrane banany miksujemy z jajami w malakserze na gładką masę, dodajemy mąkę i resztę składników i ponownie miksujemy. Masę wylewamy do płaskiej brytwanki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy jabłka obtoczone w cynamonie i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka ok 30 min.
Kiedy ciasto ostygnie polewamy je ksylitolowym lub cukrowym lukrem wykonanym z kilku łyżeczek pudru i soku z cytryny.

WWW.JAGODOWAPOLANA.COM

 

© Jagodowa Polana
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci