Menu

Jagodowa Polana

Każdy może gotować, nawet andragog z doświadczeniem w bankowości;-))

SOCZYSTA SZYNKA

jagodowapolana

 

 Wszyscy kochamy wędliny własnej roboty. Są smaczniejsze niż te kupione. Możemy je doprawić wg własnego gustu i smaku. A co najważniejsze, nie zawierają żadnych niepotrzebnych chemicznych dodatków oraz wypełniaczy. Szynka ze zdjęcia nie wymaga wielkiego zachodu, a jej przygotowanie jest banalnie proste. Za to efekt! Przepisów na taką wędlinę jest cała masa w internecie. Ja w tym przypadku wzorowałam sie na przepisie Potravel "domowa szynka w ziołach", ale jednak zmieniłam nieco skład marynaty na bardziej mi odpowiadajacą.

SKŁADNIKIimage23szynka

  • Cała szynka (u mnie 1,4kg)

Marynata

  • 8 liści laurowych
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cząbru
  • pieprz cytrynowy
  • główka czosnku
  • 1 cebula
  • 8-10 łyżeczek soli
  • duża łyżka majonezu (koniecznie)
  • 2 łyżeczki miodu

PRZYGOTOWANIE

W głębokim, ale niezbyt dużym, garnku przygotować marynatę. Nalać tyle wody, aby przykryła naszą szynkę, a następnie dodać do niej wszystkie zioła, sól, majonez oraz miód. Zagotować. Ostudzić. Do zimnej marynaty włożyć naszą szynkę. Powinna być mocno owinięta naturalnym sznurkiem lub ściśnięta specjalnym elastyczą siatką do wędlin. Zagotować. Od momentu zagotowania gotować 11 minut. Wyłączyć. Zostawić (bez przykrycia), na całą noc w marynacie do ostygnięcia (temperatura pokojowa). Po upływie 12 godzin znowu doprowadzić do wrzenia i gotować 11min. Odstawić do ostygnięcia na kolejne 12 godzin. Następnego dnia wyjąć z marynaty i osuszyć. Włożyć do lodówki. Po 2 godzinach można kroić. Jeśli Wasza szynka ma wagę 1 - 1,3 kg koniecznie zmniejszcie każdorazowy czas gotowania do 10 minut.

Domowa wędlina najlepsza z chrzanem lub musztardą:))

 

 

© Jagodowa Polana
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci