Menu

Jagodowa Polana

Smakuję życie, więc gotowanie przychodzi mi z łatwością. Lubię karmić i to robię. Znajdziesz mnie na szczycie gorczańskiego wzgórza, gdzie otoczona lasem pichcę dla moich agroturystycznych gości. Mój najlepszy przepis, to przepis na życie : rób co kochasz, a docenisz każdą chwilę. Zapraszam!

PULPECIKI W SOSIE WARZYWNYM

jagodowapolana

new_1086569_1SKŁADNIKI

KLOPSIKI

  • 1/2kg mielonego indyka (ciemne mięso)
  • 1/2 szklanki płatków orkiszowych (mogą być inne)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól

SOS WARZYWNY

  • 4 średnie cebule
  • 2 duże marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 3 ząbki czosnku

DODATKI I PRZYPRAWY

  • kilka łyżek tartego chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • pol łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • cząber i tymianek do smaku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela ang
  • łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
  • 2/3 litra bulionu warzywnego    

    Przygotowujemy pulpety - w dużym naczyniu mieszamy mięso, wcześniej namoczone we wrzątku płatki (wody tyle ile płatków) oraz czosnek o sól. Wyrabiamy. Następnie siekamy cebulę, trzemy na tarce o grubych oczkach warzywa i szklimy na dużej głębokiej patelni używając ulubionego oleju ( mój był ryżowy), zaczynając od cebuli. Po kilkunastu minutach zalewamy warzywa bulionem warzywnym i dusimy sos, dodając czosnek i przyprawy, na koncu chrzan i śmietanę. Warzywa powinny być miękkie, można lekko zmiksować. Do sosu wkładamy uformowane pulpety, zostaną przykryte do połowy wysokości. Po chwili odwracamy, aby udusiły się całe. Przykrywamy na kilka minut pokrywką i gotowe. 

    U mnie świetnie smakowały z ziemniakami w mundurkach posypanymi koperkiem oraz z ogórkiem kiszonym.

© Jagodowa Polana
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci