Menu

Jagodowa Polana

Smakuję życie, więc gotowanie przychodzi mi z łatwością. Lubię karmić i to robię. Znajdziesz mnie na szczycie gorczańskiego wzgórza, gdzie otoczona lasem pichcę dla moich agroturystycznych gości. Mój najlepszy przepis, to przepis na życie : rób co kochasz, a docenisz każdą chwilę. Zapraszam!

AROMATYCZNA ZUPA-KREM Z ŁOSOSIEM

jagodowapolana

 image6

SKŁADNIKI

  • 3 spore marchwie
  • 1 młoda duża cukinia
  • 2 spore pietruszkI
  • ćwiartka średniego selera
  • 1 średni por
  • 5 dużych ziemniaków
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • ok 3 łyżki oleju lub trochę masła

przyprawy

  • 1 łyżeczka curry
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku 
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 spory liść kafiru lub gałązka trawy cyrynowej (niekoniecznie, ale nadaje przyjemny aromat)
  • sól
  • pieprz cytrynowy (wedle uznania)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

dodatki

  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1/3 surowego fileta z łososia bez skóry

PRZYGOTOWANIE

Warzywa zetrzeć w malakserze lub na tarce, wrzucić na wrzątek razem z czosnkiem, cebulą (ma powstać krem, więc nie dawajmy zbyt dużo wody, ale pamietajmy, że trochę odparuje). Gotujemy warzywa aż zmiękną. Dodajemy tłuszcz i miksujemy blenderem. Dosmaczamy przyprawami i wrzucamy drobno pokrojone ziemniaki, sól i liść kafiru. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. Do kubeczka odlewamy kilka łyżek zupy i rozprowadzany w nich nasz serek. Wlewamy do garnka.  Łososia kroimy w średnią kostkę i wrzucamy do garnka tuż przed podaniem. Gotujemy jeszcze 1 minutę i wylewamy zupę na talerze. Posypujemy czarnuszką lub dekorujemy zieloną pietruszką. Krem jest pyszny także nazajutrz. Pozostawmy w nim liść kafiru, a nabierze przyjemnego cytrynowego aromatu.

 www.jagodowapolana.com

 

 

 

 

 

 

© Jagodowa Polana
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci