Menu

TOJAgodowa Kuchnia

Tak gotuję dla moich gości na

BISZKOPTOWY TORT MALINOWY Z BEZAMI

jagodowapolana

tort malinowy

Każdy kto mnie zna wie, że kocham maliny. Nadają się idealnie na różnego rodzaju desery. Ich przyjemnie kwaskowo-słodkawy smak świetnie komponuje się z biszkoptem, bezami i bitą śmietaną. I z tego właśnie połączenia powstał tort na 15 urodziny mojego pierworodnego :-))Maliny były mrożone, z uwagi na zimową porę. Ponieważ owoce w tej formie puszczają więcej soku, postanowiłam przetrzeć je na mus i wykorzystać do nasączenia biszkoptu. Przy okazji pozbyłam się kłopotliwych twardych pesteczki, które nie wszyscy kubią. Oto mój przepis.Opis jest dość obszerny, ale gwarantuję, że wykonanie proste, podoła mu każdy.

 

SKŁADNIKI

BISZKOPT 

  • 6 jaj
  • 4 czubate  łyżki jasnej mąki pszennej  (u mnie orkiszowa)
  • 2 czubate łyżki skrobi (lub mąki ziemniaczanej)
  • 6 łyżek drobnego cukru
  • ew. 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 łyżeczka octu (niekoniecznie, czasem daję, czasem nie, podobno wtedy biszkopt niezawodnie nie opada, ja nie zauważam specjalnej różnicy;-))

KREM

  • 500ml słodkiej śmietanki 30-36%
  • 2 serki mascarpone
  • 4 fixy do ubijania śmietany
  • 3-5 łyżek cukru pudru (zależnie od uznania i indywidualnego smaku, jednak doradzam jedynie lekką słodycz, z uwagi na obecność bezików)

MUS

  • Ok 500g mrożonych malin
  • 2 łyżeczki żelatyny instant w proszku
  • paczka gotowych bezików
  • kostka  gotowej masy cukrowej średniej wilkości (do kupienia w wielu marketach)

 

PRZYGOTOWANIE

 

Tort malinowyCIASTO

Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni - góra/dół. Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski. Żółtka do filiżanki. W kolejnym naczyniu mieszamy obie mąki i przesiewamy przez sito. Białka ubijamy lekko, dodajemy szczyptę soli i ubijamy dalej, aż będą sztywne. Nie przebijmy! Biszkopt wtedy nie wyrośnie. Przebite białka utworzą poszarpane chmurki. Jeśli do tego dojdzie, wyrzućcie zawartość miski i zacznijcie od nowa. Do sztywnych białek zaczynamy dodawać po 1 łyżce cukru, za każdym razem chwilkę ubijamy. Robimy tak do wyczerpania cukru. Teraz czas na żółtka. Dodajemy po jednym, cały czas ubijając, aż do uzyskania jasnożółtej jednolitej masy. Na końcu dodajemy mąkę. Mieszamy ręcznie mieszadełkiem, do samego dna. Gotową masę wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Nie smarujemy tłuszczem boków tortownicy. Biszkopt pieczemy na pierwszym poziomie piekarnika ok 30-40 min. do suchego patyczka. Nie otwieramy piekarnika w trakcie wyrastania, bo opadnie, dopiero wtedy kiedy wygląda już na gotowy. Upieczony, gorący biszkopt spuszczamy prosto na podłogę z wyskokości ok. 40cm. Powoduje to usunięcie nadmiaru pary z ciasta i zapobiega opadnięciu środka.  Studzimy w temp. pokojowej, aż będzie zupełnie zimny. Wtedy nożem obkrawamy brzeg i zdejmujemy obręcz tortownicy. 

MUS

Maliny rozmrażamy i przecieramy starannie  przez sito, aby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i od razu dodajemy do powstałego przecieru. Mieszamy przez chwilę mikserem. Odstawiamy. Mus nie ma być bardzo ścięty. Odrobina żelatyny ma zapobiegać jedynie nadmiernemu rozmoczeniu  ciasta.

KREM

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie fix utwalający. Możemy z niego zrezygnować tylko wtedy, gdy mamy zamiar zjeść tort natychmiast po zrobieniu. Jeśli musi poczekać kilka godzin, odradzam rezygnację z tego składnika. Tort może nam popłynąć. Kiedy mamy już ubitą śmietanę, dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Krem gotowy.

TORT

Biszkopt podzieliłam na 3 blaty. Każdy z nich smarowałam musem, a następnie kremem. Na drugim blacie na krem  wyłożyłam dodatkowo warstwę pokruszonych bezików. Na wierzchu na warstwę śmietany ułożyłam warstwę masy cukrowej  rozwałkowaną na grubość ok. 3-3,5mm. Można z niej zrezygnować, ale moim zdaniem idealnie pasuje takie właśnie wykończenie dla wszystkich smaków. Tort udekorowałam  pozostałym kremem, bezikami i malinami. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© TOJAgodowa Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci