Menu

Jagodowa Polana

Smakuję życie, więc gotowanie przychodzi mi z łatwością. Lubię karmić i to robię. Znajdziesz mnie na szczycie gorczańskiego wzgórza, gdzie otoczona lasem pichcę dla moich agroturystycznych gości. Mój najlepszy przepis, to przepis na życie : rób co kochasz, a docenisz każdą chwilę. Zapraszam!

ŁATWA BUŁKA GRAHAMKA ORKISZOWA LUB PSZENNA

jagodowapolana


image30

SKŁADNIKI

Zaczyn

  • 35g świeżych drożdży
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru 

Ciasto

  • 2 łyżki masła
  • szklanki mąki jasnej (orkisz lub pszenna)
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (tak samo
  • Ok 1 i 1/3 szklanki letniej wody
  • 1 czubata łyżeczka soli

Dodatki (niekoniecznie)

  • 1 czubata łyżka surowego lub suszonego czosnku
    niedźwiedziego
  • czubata łyżka niełuskanego sezamu
  • czarnuszka do posypania

PRZYGOTOWANIE

  1. Drożdże rozejrzyj z cukrem i wodą. Odstaw na 10 min, aż zaczną pracować.

  2. Stop masło na niewielkim ogniu - wystudź.

  3. Mąki wsyp do dużej plastikowej miski, dodaj zaczyn, masło, wodę oraz dodatki.
  4. Wymieszaj ciasto drewnianą łyżką. Podsypując nieco jasnej mąki  lekko wyrób powtałe ciasto z ok 1 min. Powinno pozostać dość luźnej konsystencji, lekko klejące. Podsyp tylko tyle mąki, aby ręka się nie przyklejała.

  5. Foremkę do pieczenia wyłuż papierem do pieczenia. Przełóż gotowe ciasto. 

  6. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na ok 30 min. Podwoi swoją objętość.

  7. Nagrzej piekarnik do 200 St.

  8. Piecz chleb  ok 45 min. 

  9. W połowie pieczenia posmaruj wierzch zimną wodą. Po 10 minutach powtórz czynność. Dzięki temu na wierzchu powstanie chrupiąca skórka.

  10. Po upieczeniu wyjmij bułkę z formy i zdejmij papier. Koniecznie pozostaw do przestudzenia, aby nie zniszczyć struktury przy krojeniu.

  11. image22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Jagodowa Polana
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci