Menu

Jagodowa Polana

Smakuję życie, więc gotowanie przychodzi mi z łatwością. Lubię karmić i to robię. Znajdziesz mnie na szczycie gorczańskiego wzgórza, gdzie otoczona lasem pichcę dla moich agroturystycznych gości. Mój najlepszy przepis, to przepis na życie : rób co kochasz, a docenisz każdą chwilę. Zapraszam!

ZUPA Z BOTWINKĄ

jagodowapolana

 Ostatnio buszując po lokalnym targowisku zakupiłam 3 pęczki ślicznej nieprzerośniętej botwinki, która zaraz po powrocie trafiła do garnka. Oto mój przepis. 

image49

SKŁADNIKI:

  • 3 pęczki botwinki 
  • 3 spore marchewki 
  • 1 duża pietruszka
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • łyżka oleju kokosowego
  • 1 warzywna naturalna kostka bulionowa (może być inna)
  • mały pęczek kopru
  • sok z 1 cytryny
  • miód, xylitol lub cukier do smaku
  • sól
  • świeżomielony pieprz
  • jaja na twardo (jedno na talerz)
  • śmietana 18%
  • Botwinka

PRZYGOTOWANIE:

W garnku zagotować wrzątek. Odciąć i obrać buraczki i pokroić je w plasterki. Poszatkować  pozostałą botwinę razem z liśćmi i dymkę ze szczypiorem.  Pokroić dość drobno marchew i pietruszkę. Na wrzątek wrzucić marchew, pietruszkę i buraczki, dodać olej i gotować do miękkości (ok 10 min). Dorzucić resztę. Zakwasić cytryną, posolić, posłodzić i popieprzyć do smaku. Krótko gotować do miękkości botwiny. Śmietanę rozprowadzić zupą, wlać do garnka. Podawać z dużą ilością kopru i jajkiem na twardo. 

 

© Jagodowa Polana
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci