Menu

TOJAgodowa Kuchnia

Tak gotuję dla moich gości na

GRYCZE PIERNICZKI

jagodowapolana

Dla osób, które wolą lżejszą, bezglutenową wersję ciasteczek świątecznych, proponuję gryczane pierniczki. Kształt  jest dowolny, choć ze względu na właściwości ciasta, zalecam niezbyt skomplikowane foremki. Przepis jest bardzo prosty. Wykonanie również. Ciasto nie jest aż tak plastyczne jak z mąk glutenowych, ale wałkując niewielkie kawałki, na kilka ciastek, z łatwością dacie sobie radę. Jak zawsze polecam stolnicę sylikonową, która ułatwia pracę przy tego typu wypiekach. 

SKŁADNIKI:Gryczane pierniczki

  • 50dag mąki gryczanej
  • 200ml słodkiego miodu (szklanka)
  • 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru)
  • 120 g masła (użyłam klarowanego)
  • czubata łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżki przyprawy do pierników
  • PRZYGOTOWANIE
  1. Podgrzewamy miód, masło i ksylitol na małym ogniu. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Następnie studzimy za oknem. Mieszanka powinna być wręcz zimna, to ważne.
  2. Mąkę przesiewamy z solą .
  3. Dodajemy masę miodową, wyrabiamy. Jeśli ciasto zbytnio się kruszy, dodajemy łyżkę miodu.
  4. Wkładamy do lodówki na całą noc.
  5. Następnego dnia wałkujemy małe kawałki, podsypując nieco mąki gryczanej.
    Wycinamy niezbyt duże, proste kształty, z ciasta o grubości 4-5 mm.IMG_1067
  6. Pieczemy w 170st ok 6 minut. Ciasto będzie łatwiejsze do formowania jeśli posłodzimy je cukrem. Ja jednak wolę ksylitol.
  7. Ciasteczka dekorujemy w sposób dowolny. Wybrałam lekką wersję z odrobiną cukru pudru, bo na ogół lubię subtelną słodycz, ale jeśli macie ochotę na warstwę lukru lub czekolady - śmiało!

© TOJAgodowa Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci