Menu

Jagodowa Polana

Jagdowa Polana to miejsce na szczycie gorczńskiego wzgórza, tam gotuję.

PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU Z AWOKADO

jagodowapolana

Dzisiaj na lunch powstała prosta przekąska dla dwojga, ale właściwie jest idealna na każdą porę dnia. Pożywna, zdrowa i szybka do przygotowania. Pasta z groszku z awokado

SKŁADNIKI:

  • 2 duże dojrzałe awokado
  • ok 2 łyżeczki soku z cytryny
  • ulubiony pikantny sos chili

pasta z groszku:

  • puszka zielonego groszku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pasty tahini
  • do smaku: sól, ocet jabłkowy, pieprz 
  • łyżka dobrej łagodnej oliwy 

PRZYGOTOWANIE: 

Miksujemy wszystkie składniki pasty przy pomocy ręcznego blendera, doprawiamy do smaku. Jeśli nie zależy nam na czasie, możemy oczywiście ugotować mrożony zielony groszek, pasta będzie wtedy bardziej zielona.FullSizeRender5

Awokado kroimy na pół wzdłuż i przy pomocy dużej łyżki wyjmujemy z łupinki. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, wykładamy  na nie pastę z groszku. Polewamy ulubionym sosem chili, raczej niezbyt słodkim, pieprzymy.

 

 

 

© Jagodowa Polana
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci