Menu

Jagodowa Polana

Jagdowa Polana to miejsce na szczycie gorczńskiego wzgórza, tam gotuję.

Aromatyczna soczewica w pomidorach z jarmużem

jagodowapolana

Soczewica w pomidorach z jarmużem

SKŁADNIKI:

  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok 1 szkl. soczewicy
  • 3 duże liście jarmużu
  • puszka pomidorów bez skórki
  • Po ok 1/2 łyżeczki : kminku, kuminu, imbiru,
  • słodkiej papryki, roztartych liści kari (niekoniecznie)
  • po ok 1/4 łyżeczki : cynamonu, kurkumy, ostrej papryki, kolendry
  • oliwa do smażenia i polania
  • 1 łyżka miodu
  • sól 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przesmażamy na oliwie 10 sek., dodajemy poszatkowaną cebulę, szklimy.
  2. Po ok 10 dodajemy przyprawy, chwilkę smażymy.
  3. Wsypujemy ok 1 szkl soczewicy, smażymy ok 5 minut.
  4. Dolewamy 2 - 2,5 szkl. wody. Dusimy ok 15 min.
  5. Wlewamy krojone pomidory wraz sosem.
  6. Solimy, słodzimy lekko miodem i dusimy bez przykrycia kolejne 15 mim. Dodajemy poszatkowany jarmuż. Dusimy aż nadmiar płynu odparuje.

Danie jest bardzo pożywne i aromatyczne. Idealne na ciepło, ale świetne również na zimno np. do lunchboxa. Dobrze smakuje samo, z ryżem, z tortillą lub nawet jako dodatek do mięs. 

 

 

© Jagodowa Polana
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci