Menu

TOJAgodowa Kuchnia

Tak gotuję dla moich gości na

OWSIANE CIASTKA PEŁNE SKARBÓW

jagodowapolana

Ciasteczka owsianeSKŁADNIKI:

  • 250 dag masła
  • 1 szkl cukru brązowego lub ksylitolu
  • 3 jaja
  • 3 szkl mąki owsianej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szkl rodzynek
  • 1/2 szkl żurawin 
  • 1/2 szklanki ziaren siemienia
  • 1/2 szkl sezamu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Nagrzac piekarnik do 160st (termoobieg)
  2. Używając miksera ukręcić masło, dodać cukier i porządnie rozetrzeć na puszystą masę.
  3. Dodawać po jednym jaju, każde rozetrzeć 
  4. Dodać mąkę, sól, sodę i resztę składników - krótko wymieszać mikserem 
  5. Przy użyciu dużej łyżki wykładać na papierze kupki w sporych odstępach od siebie  - ciastka podczas pieczenia się rozpływają zwiększając średnicę.
  6. Ciastka studzimy a następnie zdejmujemy z papieru. Mają przyjemną konsystencję. Można je trzymać  bez przykrycia (wolno tracą wilgotność) lub w puszce przez jakiś czas, wtedy będą zawsze miękkie, ale w dłuższym okresie czasu mogą zapleśnieć.  Porcja jest spora, ale czteroosobowa rodzina da radę uporać się z nią w ciągu kilku dni. Uwierzcie mi, że nie ma sensu robić mniej. Ciasteczka są idealne jako poranna lub popołudniowa przegryzka na wypadek nagłego ataku głodu:-D Jeśli zamiast cukru użyjecie ksylitolu, będziecie mogli się nimi cieszyć bez zbędnych wyrzutów sumienia;-)

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Kamila] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Wprost przepadam za takimi ciasteczkami. Super propozycja. Koniecznie do przetestowania :)
    Zapraszam również do siebie: aptekapanaboga.blogspot.com/
    Pozdrawiam,
    Kamila

  • jagodowapolana

    Dziękuję i polecam:-) A na bloga na pewno zajrzę ;-)

© TOJAgodowa Kuchnia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci