Menu

Jagodowa Polana

Każdy może gotować, nawet andragog z doświadczeniem w bankowości;-))

WSPANIAŁA ZUPA SZCZAWIOWA NA ŻÓŁTKACH - 5 przemian

jagodowapolana

   Może niektórym ta zupa wyda się  nieco archaiczna - zwykła szczawiowa - wiejska zupa z łąki, ale nic bardziej mylnego, kto raz jej spróbuje, sięga po dolewkę. Dawniej gotowały ją nasze babcie, kiedy nie było co do gara włożyć, bo tak naprawdę wystarczy szczaw, trochę śmietany, jajko i już jest zupa. Dzisiaj, my zapędzeni dotąd czterdziestolatkowie, coraz częściej wracamy do tego, co sprawdzone. Spoglądając trochę przez ramię, próbujemy ponownie odnaleźć przyjemność  płynącą z prostego życia, kontaktu z naturą, odzyskując zgubiony spokój, witalność oraz energię życiową.  Tajemnica mojej zupy to młody szczaw zerwany o poranku na łące, istne czary, duża ilość żółtek oraz intensywny warzywny wywar ze słodkiej marchwi, pietruszki, pora, odrobiny selera, z dużą ilością cebuli oraz główką czosnku. Moja wersja jest bardzo syta i po prostu przepyszna, dzięki kwaśnemu smakowi i  przyprawom, łatwo się strawi, choć ilość żółtek w sensie energetycznym, zastąpi Wam nawet solidny kawał mięsa. A więc do dzieła! Koszyki w dłoń i na łąkę! IMG_3880

SKŁADNIKI na garnek zupy:

  • 2 l intensywnego wywaru warzywnego na maśle klarowanym lub ewentualnie mięsie
    (mój sposób na wywar to 5 przemian i słodycz, czyli: dużo marchwi, pietruszki, por, odrobina selera, główka czosnku i masa podpalanej cebuli z dodatkiem liścia laurowego i sporej dozy pieprzu oraz sól, ale wy ugotujcie jak chcecie, byleby uważyć wyrazisty słodkawy smak)
  • Duży pęczek szczawiu
  • 8 dużych jaj - używam wszystkie żółtka oraz 1 lub 2 białka ( resztę białek zawsze wkładam do lodówki i wykorzystuję np do bezowego deseru albo do proteinowego omletu)
  • Filiżanka niezbyt kwaśnej śmietany
  • 4 jaja na twardo
  • Do smaku:
  • Pieprz (daję sporo!)
  • Po kilka szczypt kminu i kminku 
  • Kilka szczypt kurkumy
  • Ewentualny miód lub cukier, tylko  jeśli trzeba dodatkowo przełamać  kwas szczawiu.
  • Masło klarowane
  • Ziemniaki

PRZYGOTOWANIE:

1. Z ugotowanego wywaru wyciągam wszystkie warzywa ( gotuję go min. 2 h pod przykryciem zachowując kolejność przemian: wrzątek, kurkuma, liść laurowy, masło klarowane, warzywa słodkie, warzywa ostre, pieprz, sól ) Ugotowane cebule drobno siekam i wrzucam z powrotem do garnka, rozpadną się na drobiny. Resztę warzyw mogę użyć do sałatki.  

2. W osobnym rondelku, w małej ilości osolonej wody, gotuję pokrojone ziemniaki. 


3. Szczaw myję, siekam i szklę na maśle, wystarczy chwila. Dorzucam do wywaru. Gotuję minutę.    

5. Z garnka odlewam do mniejszego naczynia chochlę zupy i rozrabiam ze śmietaną. Wlewam z powrotem do garnka, mieszając. Od tego momentu już nie gotuję zupy.

6. Nie przerywając mieszania dodaję do gorącej zupy żółtka. Rozprowadzam dokładnie i energicznie rózgą, tak aby lekko zagęściły wywar. Wrzucam także białko i cały czas intensywnie mieszając, tworzę drobne szumowiny w zupie. Zupę można teraz jeszcze dosłodzić do smaku. Byle nie za dużo

7. Dodaję odcedzone ziemniaki. 

8. Odstawiam pod przykryciem na kwadrans.

9.  Podaję z dodatkowym jajem na twardo.

 

 

© Jagodowa Polana
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci