Menu

Jagodowa Polana

Jagdowa Polana to miejsce na szczycie gorczńskiego wzgórza, tam gotuję.

PĘCZAK JESIENNO-GRZYBOWY

jagodowapolana

Kasza z grzybami. Prosty pomysł na wykorzystanie jesiennych zbiorów.  Może być daniem samodzielnym. Fajnie komponuje się z jogurtowym czosnkowym sosem oraz sałatą i/lub carpaccio z czerwonych buraczków. Może być doskonałym dodatkiem do mięs. Ponieważ taki miałam zbiór, użyłam borowików ceglastoporych, które są naprawdę smaczne i aromatyczne, ale oczywiście wybór należy do was. Najważniejsze, żeby grzyby się zbytnio nie rozpadły, bo będą nieapetycznie wyglądać, a to zniszczy cały efekt wizualny. Nie podaję proporcji przypraw, ale użyłam naprawdę dużo pieprzu i po trochu reszty. Użyjcie swoich własnych kubków smakowych by odnaleźć złoty środek ;-)IMG_5296

SKŁADNIKI :

  • 2 szkl pęczaku
  • Jedna duża czerwona cebula
  • 1 czubata szklanka pokrojonych grzybów
  • mały pęczek natki
  • pieprz
  • imbir
  • kmin rzymski 
  • kurkuma
  • suszony tymianek
  • odrobina octu jabłkowego 
  • maslo klarowane do smażenia 

PRZYGOTOWANIE:

1.Kaszę dokładnie płuczemy, do momentu aż woda będzie przezroczysta. Solimy, gotujemy na sypko . Czyli zagotowujemy i odstawiamy do ciepłego miejsca pod przykryciem 

2. Cebulę i grzyby solimy i smażymy na małym ogniu przez ok 25 minut, cały czas mieszając. Dodajemy do gotowej kaszy. W trakcie smażenia pieprzymy, dodajemy imbir i kmin rzymski oraz tymianek.

3. Siekamy pietruszkę. Wrzucamy do kaszy i wsypujemy nieco kurkumy i skrapiamy odrobiną octu. 

5. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 min w cieple.

6. Danie świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. 

7. Można podawać z sosem czosnkowym (jogurt+przeciśnięty przez praskę czosnek+ odrobina soli)

 

 

 

 

© Jagodowa Polana
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci