Menu

Jagodowa Polana

Jagdowa Polana to miejsce na szczycie gorczńskiego wzgórza, tam gotuję.

SERNIK W ODCHUDZONEJ WERSJI

jagodowapolana

  No dobrze, przyznaję, nie jestem jakąś straszliwą fanką, wolę pełnotłusty, mięciutki i rozpływający się w ustach, ale jak to mówią,  w życiu trzeba próbać różnych rzeczy, żeby zyskać  tę pewność;-) Ale..., bo przecież prawie zawsze jest jakieś "ale", to wcale nie oznacza, że ciasto jest niesmaczne. Wręcz przeciwnie! Nawet bardzo! Dobre! Może faktycznie nie rozpływa się w ustach, ale nie jest też zbyt twarde i ma naprawdę przyjemny naturalny smak. Nie jest nadto słodkie, co niektórzy mogą postrzegać jako jego olbrzymią zaletę i w dodatku odchudzone o 2/3 kostki masła, czyli ośmielę się twierdzić, że w kategorii serników, praktycznie wersja light :-D. Więc jeśli ktoś uważa, że powinien nieco przystopować z tłuszczem,  ta wersja jest z pewnością dla niego;-) Oczywiście kajmak nie jest obowiązkowy;-) Wystarczy odrobina pudru dla dekoracji. Ciasto jest proste i bez żadnych trudności powinno wyjść każdemu, nawet jeśli w kuchni czuje się odrobinę nieswojo, więc do dzieła!IMG_4785

 

SKŁADNIKI: 

* 1 kg białego sera z wiaderka 

* 2 budynie waniliowe ( proszek ) 

* szklanka cukru pudru

* ciasteczka (u mnie pełnoziarniste owsiane)
* 8 jajek


PRZYGOTOWANIE:


1. Rozgrzewamy piekarnik do 160st.

2. Jak zawsze przy pieczeniu serników, trzymamy się żelaznej  zasady: wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. 



3. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. 



4. Do utartych żółtek dodajemy budynie, stopniowo, ciągle miksując, a następnie po łyżce sera, nadal nie przerywając miksowania


5. Białka ubijamy ze szczyptą soli, w osobnej misce, na sztywną pianę i dodajemy ją do masy serowej. Pamiętamy o bardzo delikatnym, niezbyt długim mieszaniu całości najlepiej sylikonową łopatką, jest bardzo skuteczna.


6. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciasteczka i wylewamy na nie masę serową. Wygładzamy sernik łopatką  wkładamy do nagrzanego  piekarnika. Po włożeniu ciasta, zwiększamy temperaturę pieczenia do 180 stopni. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia! 



7.  Sernik pieczemy Ok 50 minut, wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia w piekarniku. 



8. Po przestygnięciu, chłodzimy sernik przez noc w lodówce
.


© Jagodowa Polana
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci