Menu

Jagodowa Polana

Jagdowa Polana to miejsce na szczycie gorczńskiego wzgórza, tam gotuję.

TARTA Z BEZĄ I MALINAMI Z TRZECH MĄK

jagodowapolana

  Lubicie mieszać mąki? Ja tak:-) Każda z nich ma inne właściwości i każda inaczej smakuje. Natomiast w tej tarcie fajnie przebija się gryka, ale tak przyjemnie, nienachalnie. Lubię ten smak, przyznaję. Naprawdę ciekawe połączenie z bezą i malinami. Takie moje - niby zwykła tarta, ale jest w niej jakaś zagadka;-) Do polecenia. Spód  jest w sam raz  chrupiący i kruchy. A beza? Kto nie lubi bezy?? No i malin! ;-D Myślę, że i Wam zasmakuje. 

IMG_4936SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szkl jasnej maki orkiszowej 
  • 1/2 szkl mąki gryczanej
  • 1/2 szkl mąki owsianej
  • 1 jajo 
  • 2 żółtka (zachowujemy białka)
  • 2/3 szkl cukru pudru 
  • 2/3 kostki masła o wadze 200g
  • szczypta soli
  • maliny (lub inne kwaskowe owoce)
  • powidła malinowe 

Beza: 

  • 3 białka ( ostatecznie tylko te dwa, które pozostały po oddzieleniu żółtek)
  • cukier puder (ok 2/3 szklanki)

PRZYGOTOWANIE:

 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Masło nie musi być schłodzone, ale niech nie będzie za miękkie. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy odrobinę oleju, jeśli zbyt wilgotne - mąki. Wszystko zależy od wielkości jaj. 

2. Kulę ciasta zawiniętą w folię spożywczą wkładamy do lodówki na min. 1h.

3. Nagrzewamy piekarnik do 175 st.

4. Wykładamy ciasto na dużej tortownicy i pieczemy do zrumienienia

5. Wyjmujemy.

6. Smarujemy kwaskowym powidłem. Odstawiamy na bok. 

7. Ubijamy białka ze szczyptą soli, a następnie dodajemy cukier w małych porcjach. Każdorazowo miksujemy. I tak aż do wyczerpania. 

8. Gotową bezę wykładamy  na ciasto. Wtykany w nią nasze owoce. Moim zdaniem maliny w tym wypadku są the best. 

9. Wkładamy do piekarnika z termoobiegiem. Temperatura Ok 90-100st. Suszymy do momentu aż beza stwardnieje.  IMG_49201

 

 

 

© Jagodowa Polana
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci