Menu

Jagodowa Polana

Smakuję życie, więc gotowanie przychodzi mi z łatwością. Lubię karmić i to robię. Znajdziesz mnie na szczycie gorczańskiego wzgórza, gdzie otoczona lasem pichcę dla moich agroturystycznych gości. Mój najlepszy przepis, to przepis na życie : rób co kochasz, a docenisz każdą chwilę. Zapraszam!

BRUKSELKA Z JABŁKAMI I KONFITURĄ Z CEBULI

jagodowapolana

Brukselka to warzywo wyklęte. Niewiele osób za nią przepada, a większość wręcz nienawidzi. Moja dawna koleżanka miała niesamowicie żarłoczną labradorkę, która pałaszowała wszystko, z właśnie tym jednym wyjątkiem.  Najwyraźniej nawet psy to brukselkowi kontestatorzy. :-P   Jak dla mnie to ciężki temat, bo od lat próbuję namówić do niej moje dzieci, wciąż z marnym skutkiem. Sama ją uwielbiam, więc nie mogę zrozumieć - WHY?! :-D))  Ale ponieważ wiem, że większość  ludzi, żeby polubić nowy smak, musi spróbować  go minimum 21 razy (znaliście tę zasadę??? potwierdzają to badania!), to nie poddaję się;-) Zresztą poddawanie się w ogóle nie leży w mojej naturze - stąd i ten pomysł ;-)) I wiecie co?? Widzę światełko w tunelu!  Syn zjadł i powiedział, że w tej postaci jest OK! :-D))) Noooo..., to ci dopiero komplement! :-D  Namawiam więc i Was do poznawania tego warzywa. Nie traćcie ducha!  Dla dodatkowej motywacji, powiem Wam, że jest naprawdę zdrowe. Ma wiele witamin oraz mikroelementów, pomaga zwalczać wrzody żołądka, a zawarty w niej sulforafan  może uchronić nas  m.in. przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego.  Pamiętajcie jednak o krótkiej obróbce termicznej, gdyż ginie on podczas długiego gotowania i pieczenia. Smacznego! 

BRUKSELKA Z JABŁKAMI I KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI wg 5 przemian

 

  • ok 300 gr brukselki
  • dwa jabłka, najlepiej kwaskowe 
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • sól
  • pierz 
  • po 3 szczypty mielonego kminku, cynamonu i imbiru.
  • cukier do gotowania brukselki

KONFITURA Z CZEROWNEJ CEBULI wg 5 przemian (możecie zrobić jej więcej i przechowywać w słoiku w lodowce - idealna do serów i mięs)

  • dwie spore czerwone 
  • 60 ml czerwonego wina.
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub melasa z owoca granatu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • 1 łyżka miodu lub brązowego cukru 
  • odrobina suszonego tymianku.
  • sól
  • pieprz.

 PRZYGOTOWANIE.

1. Przygotowujemy konfiturę z cebuli. Kroimy cebulę  w piórka lub cienkie plastry. Na patelni (O)  rozgrzewamy masło klarowane (Z). Wrzucamy cebulę, pieprzymy (M) Mieszamy.  Solimy. (W) szklimy. Zalewamy octem (D), następnie czerwonym winem.(O) Przyprawiamy tymiankiem. (O) Słodzimy (Z) Zminiejszamy temperaturę i redukujemy płyn, co jakiś czas mieszając. Gotowe!

2. Brukselkę czyścimy i odcinamy twarde końcówki, ale tak żeby nie zaczęła się nam rozpadać w gotowaniu.

3. Warzywo  wrzucamy na wrzątek. Wsypujemy po 1/2 łyżeczki soli i cukru.  Gotujemy 1 - 1,5 min. Odcedzamy.  Odkładamy. Jeśli brukselki są duże kroimy je wzdłuż na pół, jeśli malutkie, zostawiamy w całości. 

4. Obieramy jabłka. Kroimy na cżąstki lub kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i na sporym ogniu, smażymy owoce, aż lekko zbrązowieją. Zaledwie chwilę. Nie mieszajmy zbyt często, bo się rozpadną. W trakcie posypujemy suszonym tymiankiem, cynamonem, kminkiem i imbirem. 

5. Dorzucamy brukselkę. Smażymy razem z jabłkami. Dorzucamy konfiturę z cebuli. Wszystko mieszamy i doprowadzamy do odpowiedniej temperatury. Na koniec możemy dosolić, popieprzyć  jeśli potrzeba i polać wszystko odrobiną melasy z granatu lub octem balsamicznym.

6. Od razu podajemy. Starajmy się wykonywac wszystkie czynności  jak najkrócej. Jabłka powinny być w całości, a brukselka naprawdę jędrna.    Smaki pięknie się łącza w tej potrawie. Pasuje ona jako dodatek do ciemnego mięsa, wątróbki  lub wiejskiej kaszanki, świetna z kaszą gryczaną. 

O - ogień - gorzki

Z - ziemia - słodki

M - metal - ostry

W - woda - słony 

D - drzewo - kwaśny

 

 

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Renata] *.centertel.pl

    Brukselka w tej odslonie jest przepyszna, robie juz kolejny raz. Wielkie brawa dla Marty

© Jagodowa Polana
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci