Menu

Jagodowa Polana

Smakuję życie, więc gotowanie przychodzi mi z łatwością. Lubię karmić i to robię. Znajdziesz mnie na szczycie gorczańskiego wzgórza, gdzie otoczona lasem pichcę dla moich agroturystycznych gości. Mój najlepszy przepis, to przepis na życie : rób co kochasz, a docenisz każdą chwilę. Zapraszam!

ŚWIĄTECZNA ORKISZOWA GWIAZDA

jagodowapolana

Kiedy zadaję sobie pytanie co pamiętam z czasów dzieciństwa, z okresu Świąt Bożego Narodzenia, to widzę miejsca, sytuacje i emocje z nimi związane, wcale nie prezenty, ich nie pamiętam. Widzę wielki stół kuchenny, na którym leży pocięta krepina, cała w mące i maku, bo na stole działo się wszystko...Widzę ubieranie choinki w watę i jabłka nabite na zapałki. Jabłka wciąż spadały na podłogę, nie było to łatwe zadanie. Wieczorne kąpiele w misce, bo karpie zajmowały całą wannę, czasem nawet przez kilka dni, kończyły swój żywot dopiero w przed dzień Wigilii. Moją babcię, jeszcze dość młodą i energiczną - przeganiała mnie z kuchni pokrzykując: „zostaw to na święta!” - można było tylko patrzeć, nigdy pomagać. Stryja przebranego za Mikołaja - niesamowicie śmiesznie wyglądał w pantoflach niepasujących do reszty stroju. I jeszcze niezdarne próby podejrzenia prezentów, ukrytych przede mną na dachu pieca kaflowego...I wiele, wiele innych chwil, twarzy i miejsc... Nad wszystkimi tymi wspomnieniami unoszą się zmieszane zapachy: choinki, bigosu i drożdżowych ciast - makowców i chałek z kruszonką, które babcia wypiekała w duuuuużych ilościach. Całą resztę dam radę przywołać jedynie w myślach, ale zapachy mogą być przy mnie w każde bożonarodzeniowe. I przy tym zostanę, bo lubię te wspomnienia i lubię emocje z nimi związane. Uśmiecham się gdy o nich myślę, a one wszystkie wracają do mnie co roku, tak jak teraz.

Wesołych Świąt! Pełnych pięknych zapachów i dobrych emocji:)

79009285E42644E1B5BC82D41B42A50A

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg jasnej mąki orkiszowej
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie suchych drożdży - 30g
  • 180 ml mleka sojowego
  • 1/4 kostki masła (Ok 50 g)
  • 2 jaja M
  • 300-400g gotowej masy makowej
  • 1 jajo do posmarowania ciasta 

PRZYGOTOWANIE:

1. Masło roztapiamy w rondelku. Odstawiamy.


2. Mleko sojowe lekko podgrzewamy (maks 40st) dodajemy drożdże, cukier i odrobinę mąki. 
Dokładnie mieszamy. Odstawiamy.


3. Mąkę przesiewamy do dużej miski (plastikowej, drożdże nie lubią zimnego metalu)


4. Wlewamy zaczyn drożdżowy do mąki. Zalewamy masłem. Wyrabiamy gładkie ciasto.


5. Odstawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia, na ok. godzinę.


6. Dzielimy ciasto na 4 równe części. Toczymy kulkę z pierwszej części. Rozwałkowujemy ją na  idealnie okrągły placek o średnicy ok. 30 cm


7. Układamy go na blaszce, na papierze do pieczenia, następnie smarujemy 1/3 masy makowej, zostawiając 1cm wolnego brzegu.


8. Następnie to samo robimy z każdą częścią ciasta, układając kolejne warstwy, jedna na drugiej.

9. Ostatniej części nie smarujemy makiem. Sklejamy rant całości. Nacinamy okrągły placek 16 części, ale nie do końca.


10. Skręcamy każdą z części : pierwszą w prawo, kolejną w lewo - sklejamy pary tworząc spiczaste ramiona.


11. Pozostawiamy gwiazdę do wyrośnięcia na kolejne 30min, w ciepłym miejscu. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st.


12. Wyrosnietą gwiazdę smarujemy rozbełtanym jajem i wkładamy do piekarnika na Ok 20min.
Jest gotowa kiedy ładnie zbrązowieje.

13. Studzimy a następnie nieco lukrujemy, lub pozostawiamy taką jaka jest.

5D8B31835DB1413ABE3758C187A59055
 

© Jagodowa Polana
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci