Menu

Jagodowa Polana

Smakuję życie, więc gotowanie przychodzi mi z łatwością. Lubię karmić i to robię. Znajdziesz mnie na szczycie gorczańskiego wzgórza, gdzie otoczona lasem pichcę dla moich agroturystycznych gości. Mój najlepszy przepis, to przepis na życie : rób co kochasz, a docenisz każdą chwilę. Zapraszam!

ZAPIEKANA DYNIA Z CHEDDAREM I KARMELIZOWANĄ POMARANCZĄ

jagodowapolana

Prosty i szybki pomysł na danie warzywne. U mnie powstał jako dodatek do faszerowanych cebul. Do ich  produkcji należy użyć niewielkiej ilości dyniowego puree. Świetny wegetariański duet. Zapiekana dynia z cheddarem

  • 1 nieduża dynia piżmowa
  • niewielki kawałek sera Cheddar
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 spory ząbek czosnku
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • starty korzeń imbiru ok. 1 cm
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 2 słodkie bezpestkowe pomarańcze
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka masła klarowanego
  • pęczek natki

1. Dynię przekrój na pół w poprzek, a następnie każdą połówkę - wzdłuż, upiecz w temp 170 st. Ma być dość miękka, ale nie rozpadać się.

2. Umyj i obierz pomarańcze, pokrój je na plasterki grubości ok 5 mm.

3. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego wraz z łyżeczką miodu. Smaż pomarańcze 30-40 sek. z każdej strony. Zdejmij z patelni.

4. Upieczoną dynię lekko ostudź i obierz ze skóry. Pokrój w kostkę. Pokrojoną ułóż w naczyniu żaroodpornym. 

5. Z oliwy, czosnku, soli, octu balsamicznego, imbiru oraz pieprzu zrób sos - polej nim dynię.

6. Na drobnych oczkach tarki zetrzyj ser i wymieszaj wszystko razem. Na wierzchu ułuż plasterki pomarańczy. Dodatkowo posyp serem wierzch dania.

7. Całość zapiekaj kilka minut  pod grillem w 175st., tak, aby ser się stopił, a reszta lekko zarumieniła i podgrzała.

8.  Posyp natką pietruszki, jeśli masz ochotę - polej dodatkową oliwą i od razu podawaj z faszerowanymi cebulami lub z samą kaszą jaglaną.

© Jagodowa Polana
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci