Menu

Jagodowa Polana

Smakuję życie, więc gotowanie przychodzi mi z łatwością. Lubię karmić i to robię. Znajdziesz mnie na szczycie gorczańskiego wzgórza, gdzie otoczona lasem pichcę dla moich agroturystycznych gości. Mój najlepszy przepis, to przepis na życie : rób co kochasz, a docenisz każdą chwilę. Zapraszam!

WARZYWNY BULION Z POMIDORAMI I MIĘSNYMI KULKAMI - wg 5 przemian

jagodowapolana

3D219ABF68094A668360AB42E5DB13D3

Zafundujcie sobie trochę czerwieni w te mroźne dni i zróbcie sobie zupę - taką naprawdę pyszną i efektowną - na warzywnym wywarze,  z pomidorami i wołowiną, o czosnkowym aromacie i lekko pikantnej nucie. Wrzućcie do niej marchewki, zapiekane pod grillem pomidorki koktajlowe i poszarpany ser mozzarella. Ser fajnie się ciągnie - dodatkowa zabawa:-D Talerz obfitości!

Wegetarianie pomijają mięso i dodają na etapie Ziemi, łyżeczkę masła klarowanego. 

  • 2 spore marchewki i pietruszki
  • nieduży kawałek selera
  • połowa średniego pora
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez pestek i skóry
  • sos tabasco - tyle ile lubisz - u mnie kilkanaście kropli na 2l zupy.
  • 1 średnia główka polskiego czosnku
  • pieprz, sól, ksylitol lub cukier do smaku
  • 1 ser mozzarella
  • dwie garście pomidorków koktajlowych do grillowania
  • 350g chudego mięsa wołowego 

1. Zagotuj ok. 1,5 wody (Ogień)
2. Wrzuć pokrojoną w ćwiartki marchew i pietruszkę (Ziemia)
3. Następnie selera oraz pora. (Metal)
4. Posól i gotuj bulion na małym ogniu pod przykryciem (Woda) ok 40 min.
5. Kiedy warzywa zmiękną, wyciągnij je z garnka i wlej do niego dwie puszki pomidorów razem z sosem.
6. Uzupełnij nieco wrzątek, zapewnie wywar w dużym stopniu odparuje (Ogień)
7. Dosyp ksylitol lub cukier do smaku - u mnie 1 łyżeczka ksylitolu. Pokroj w plasterki większość ugotowanych marchewek i wrzuć z powrotem do zupy. (Ziemia)
8. Obierz i pokrój na plasterki czosnek. 3 ząbki odłóż do mięsa, resztę wrzuć do zupy, dodaj tabasco według własnego gustu (Metal)
9. W misce wyrób ręcznie mięso, dodaj zmiażdżony czosnek i sól do smaku. 
10. Formuj w dłoniach nieduże kulki mięsne i wrzucaj na gotującą się zupę (Woda)
11. Wyłącz zupę i pozostaw pod przykryciem, a w tym czasie zapiecz pod grillem połówki pomidorków koktajlowych.
12. Udekoruj zupę na talerzu poszarpaną  mozzarellą oraz upieczonymi pomidorkami, posyp dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem i polej odrobiną oliwy.

 

 

© Jagodowa Polana
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci