Menu

Jagodowa Polana

Smakuję życie, więc gotowanie przychodzi mi z łatwością. Lubię karmić i to robię. Znajdziesz mnie na szczycie gorczańskiego wzgórza, gdzie otoczona lasem pichcę dla moich agroturystycznych gości. Mój najlepszy przepis, to przepis na życie : rób co kochasz, a docenisz każdą chwilę. Zapraszam!

KOTLECIKI 3 W 1

jagodowapolana

kotleciki 3 w jednym

Czy jestem patriotką kulinarną? Jak najbardziej!✋️Uwielbiam nasze prawdziwie polskie przepisy i potrawy. Dzisiaj taka właśnie „narodowa” inspiracja : mielone, ziemniaki i warzywa kapustne. Formuła, przyznam, nieco zmodyfikowana i odbiega od potocznie rozumianego modelu mielonego, ale moim zdaniem wciąż mieści się w ramach definicji. Mam nadzieję, że i Wam to danie przypadnie do gustu. Takie trzy w jednym - wszystko w  małym kotleciku. 

Uważajcie z solą w ziemniakach, jeśli korzystacie z gotowego mielonego mięsa indyka sprzedawanego w marketach.

29998888C72142FE98409D29F63AAA02

SKŁADNIKI:

ok. 400g ziemniaczanego puree 
ok. 400g mielonego mięsa indyka
2 liście jarmużu
1 jajo
1 duży ząbek czosnku
1-2 łyżeczki soku z cytryny
3 czubate łyżki startego cheddara
po kilka szczypt mielonego kminku i kminu rzymskiego, kolendry, kurkumy, imbiru i pieprzu
sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

1. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie, odcedź, przygotuj puree bez żadnych dodatków.


2. Usuń z liści jarmużu twardy środek, podziel porcję na dwie części. Jedną z nich drobno poszatkuj, drugą porwij na większe kawałki. Poszatkowane liście włóż do durszlaka i przelej porządnie wrzątkiem, aby liście nieco zmiękły. To samo zrób z drugą częścią liści. Liście w większych kawałkach ułóż na dnie naczynia żaroodpornego skroplonego oliwą. Drugą porcję użyj do kotlecików.


3. W dużej misce połącz wszystkie składniki : ziemniaki, poszatkowane liście, mięso, jajo, ser oraz przyprawy.


4. Wilgotną dłonią formuj nieduże spłaszczone kotleciki i smaż na średnim ogniu, na maśle klarowanym, tak aby się zarumieniły. Delikatnie przewracaj na drugą stronę.


5. Kiedy skończysz, wyłóż kotlety na warstwę liści. 
Posyp wszystko dodatkowym serem, jeśli masz ochotę i zapiekaj w piekarniku (termoobieg) w 165 st ok. 30 min. Upewnij się, że mięso się upiekło.


7. Podawaj na liściach jarmużu, z kapistą kiszoną polaną sosem jogurtowym lub tak jak lubisz.

8E236E0F944F481DB8F7D34D33167F63

© Jagodowa Polana
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci