Menu

Jagodowa Polana

Smakuję życie, więc gotowanie przychodzi mi z łatwością. Lubię karmić i to robię. Znajdziesz mnie na szczycie gorczańskiego wzgórza, gdzie otoczona lasem pichcę dla moich agroturystycznych gości. Mój najlepszy przepis, to przepis na życie : rób co kochasz, a docenisz każdą chwilę. Zapraszam!

MUSZLE Z WARZYWAMI I MOZZARELLĄ ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM

jagodowapolana

 Te muszle mają coś w sobie - uczta dla oczu i podniebienia. Są pełne kolorów i ziołowo -warzywnych aromatów. Idealne na dzisiejsze Święto Kobiet - do kieliszka wina, goździka i słodkiego całusa. Panowie - do dzieła! Uwielbiamy gdy dla nas gotujecie!

13B731843BC84C5893BAA048F8E0E814
SKŁADNIKI:

  • ok 1/3 op. muszli
  • 2 papryki : czerwona i żółta
  • 1 duża cebula
  • 1 mała główka czosnku
  • 1 średnia cukinia
  • 1 mały brokuł
  • 1 mozzarella
  • po 1/2 łyżeczki  suszonego tymianku, bazylii i rozmarynu
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • ostra papryka i kolorowy pieprz (tyle ile lubisz)
  • sól
  • oliwa

    SOS:

  • 2 kartony pomidorów w kawałkach
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • do smaku: tymianek, rozmaryn, kolorowy
  • pieprz, ostra papryka, sól, cukier (u mnie do posłodzenia erytrol)
  • 1 łyżka delikatnej oliwy


41DE14D6EDEE4825BE998720701135D9

PRZYGOTOWANIE:

1. Ugotuj makaron Al dente. Zahartuj zimną wodą.

Sposób : Zagotuj wodę (O), wrzuć muszle (Z), dodaj kilka szczypt papryki (M), posól (W).


2. Pokrój warzywa i ułóż na blasze piekarnika : paprykę i cukinię w paski, brokuł w różyczki, cebulę w kostkę, czosnek w osłonkach. Posyp przyprawami oraz solą, skrop niwielką ilością oliwy i zapiecz pod grillem w piekarniku w 200st. Podczas pieczenia odwróć je na drugą stronę. Powinny się nieco zarumienić. Po upieczeniu wyjmij blachę z piekarnika


3. Przygotuj sos. Przepis poniżej.


4. Wylej sos na dno naczynia żaroodpornego.


5.  Kiedy grillowane warzywa nieco ostygną, poszatkuj je na drobne kawałki, a brokuły rozgnieć widelcem. 


6. Poszarp mozzarellę na drobne kawałki i zmieszaj z warzywami.


7. Napychaj muszle farszem warzywnym i układaj na sosie.


8. Zapiekaj, delikatnie przykryte folią aluminiową, w 170 st, do momentu aż ser się stopi, a sos porządnie zagotuje.


9. Podawaj posypane rukolą lub ziołami, z dodatkiem naturalnego kremowego serka - ja wybrałam Piątnicę „Twój smak” - idealnie pasuje.

SOS:


Z podanych składników zrób sos. Możesz zrobić go wg 5 przemian. Poniżej podaję kolejność.

1. Pokrój w kostkę cebulę. Rozgrzej w dużym rondlu olej, zeszklij cebulę aż stanie się słodka (Z)
2. Dodaj ostre przyprawy: pieprz i ostrą paprykę oraz zmiażdżony czosnek (M)
3.  Posól całość. (W)
4. Wlej pomidory. (D)
5. Dodaj tymianek i rozmaryn (O
6. Posłódź do smaku dowolnym słodzidłem. Ja wybrałam naturalny słodzik - erytrol, jest trochę mniej słodszy niż cukier. Wlej oliwę (Z). Gotuj kilka minut, cały czas mieszając.

 

 

 

© Jagodowa Polana
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci