Menu

Jagodowa Polana

Smakuję życie, więc gotowanie przychodzi mi z łatwością. Lubię karmić i to robię. Znajdziesz mnie na szczycie gorczańskiego wzgórza, gdzie otoczona lasem pichcę dla moich agroturystycznych gości. Mój najlepszy przepis, to przepis na życie : rób co kochasz, a docenisz każdą chwilę. Zapraszam!

TORTILLE Z SEZAMOWYM INDYKIEM I ZIELONYMI WARZYWAMI

jagodowapolana

tortille z sezamowym indykiem i zielonymi warzywami
Dobrze mieć w domu gotowe tortille - włożysz coś do środka i od razu lepiej smakuje. A ile zabawy z jedzeniem! Koniecznie rękoma - trzeba upaćkać się sosem, to absolutna podstawa. Jedzenie w ogóle powinno być radosne i uruchamiać wszystkie nasze zmysły, pozytywne skojarzenia z miejscem, osobą, chwilą... Tortille zawsze budzą u mnie fajne emocje - przywołują wakacje, słońce, zabawę, egzotykę, 
wspomnienia wspólnego pichcenia...Są świetne na beztroskie spotkania z przyjaciółmi, na szybkie improwizowane kolacje czy lunch. W ich wnętrzu upchniecie dosłownie wszystko, grunt to się nie ograniczać.
W mojej tortilli dzisiaj indyk i zielone -  wszystko bardzo sezamowe i aromatyczne. Prosto, szybko i z pazurem.

SKŁADNIKI:

  • gotowe pełnoziarniste tortille
  • 4 sznycle z piersi indyka
  • sok z połówki małej cytryny
  • 1 sałata rzymska
  • 1 nieduża cukinia
  • spory pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • po 2 łyżki ziaren słonecznika i sezamu
  • 1/3 łyżeczki suszonej mielonej kolendry
  • starty 1 cm korzenia imbiru
  • sól, miód, sos tabasco - do smaku
  • olej sezamowy do smażenia
    SOS:
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • duży ząbek czosnku
  • odrobina soli i pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

1. Na suchej patelni podgrzej tortille zgodnie z opisem na opakowaniu. Ułuż jedna na drugiej i odłóż w ciepłe miejsce, np do lekko nagrzanego piekarnika.


2. Na tej samej patelni upraż ziarna.


3. Pokrój indyka na paski. Natrzyj go solą, zmiażdżonym czosnkiem, kolendrą, imbirem, skrop cytryną - odstaw na 15 min.

4. Przygotuj warzywa: liście sałaty i natki, przetnij na pół. Odrzuć na bok ogonki pietruszki jeśli są bardzo twarde. Przekrój cukinię na trzy w poprzek, każda z części w zdłuż, a następnie na cienkie długie plastry. 


4. Rozgrzej olej w woku lub głębokiej patelni i smaż na nim mięso.


5. Kiedy będzie w połowie smażenia, dorzuć cukinię, na końcu liście sałaty oraz natkę. Od tego momentu smaż już tylko chwilę


6. Dosyp ziarna (część
możesz zostawić do posypywania na samym końcu)


7. Dopraw całość do smaku sosem tabasco, odrobiną miodu i dodatkową solą - jeśli potrzeba.


8. Z jogurtu greckiego, majonezu i ząbka czosnku przygotuj sos.


9. Nakładaj farsz na tortille, polewaj sosem, posypuj ziarnami i zajadaj rękoma! Smacznego!

 Agroturystyka w Gorcach

 

© Jagodowa Polana
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci