Menu

Jagodowa Polana

Smakuję życie, więc gotowanie przychodzi mi z łatwością. Lubię karmić i to robię. Znajdziesz mnie na szczycie gorczańskiego wzgórza, gdzie otoczona lasem pichcę dla moich agroturystycznych gości. Mój najlepszy przepis, to przepis na życie : rób co kochasz, a docenisz każdą chwilę. Zapraszam!

DYNIOWO-POMIDOROWA ZUPA KREM Z CZARNĄ FASOLĄ I RICOTTĄ - 5 przemian

jagodowapolana

 53A9FCC2B078422E8769689A554DEC02

Okoliczności zdecydowały za mnie. Miała być zupa. Zaczęłam poprzedniego dnia od fasoli, w sumie tez bezrefleksyjnie. A potem chwila nieuwagi i wyciągnęłam z zamrażalnika dwie różne paczki, raz za razem. No to co teraz, skoro już się rozmroziły? Dyniowa czy pomidorowa? Słodka czy kwaskowa? Każda z nich jest inna, choć kolor podobny. Pomyślałam, że jedynym rozsądnym wyjściem będzie wrzucenie tego do wspólnego gara . Nie zastanawiałam się co wyjdzie, który smak zdominuje zupę, ale pomyślałam, że w tej „rozmrożonej sytuacji” to jedyne rozsądne rozwiazanie - ogarniasz to, co akurat masz. No i ugotowałam. A kiedy zjadłam, wciąż nie mogłam zdecydować, czy to dyniowa z pomidorami, czy pomidorowa z dynią - póki co niech będzie tak jak jest - pół na pół.
Ciekawe jaka będzie BARDZIEJ dla Was, kiedy już jej spróbujecie...

 SKŁADNIKI:

  • 1 nieduża dynia piżmowa, może być hokkaido
  • mniej więcej tyle samo objętościowo dojrzałych pomidorów (w obu przypadkach użyłam mrożonych warzyw z zeszłorocznej hodowli)
  • 2-4 ząbki czosnku (tyle ile lubisz, ja lubię 4)
  • nieco startego imbiru do smaku
  • kilka szczypt kurkumy
  • odrobina cukru jeśli potrzebujesz (używam erytrolu)
  • łyżka masła klarowanego
  • sól
  • pieprz młotkowany z kolendrą lub utłuczone ziarna kolendry i zwykły pieprz 

dodatkowo:

ugotowana czarna fasola lub gotowa z puszki
ser ricotta
świeża kolendra
czarnuszka

PRZYGOTOWANIE:

1. Pokrój dynię w kostkę. Zalej ją ciepłą wodą nieco powyżej 2/3 wysokości i ugotuj na niedużym ogniu pod przykryciem razem z masłem klarowanym. (Z) Dopraw w trakcie gotowania pieprzem z kolendrą (M)

2. Kiedy będzie gotowa - zmiksuj i posól. (W)


3. W tym samym czasie w drugim rondlu, podobnie postępuj z pomidorami. Gotuj je ze skórą pod przykryciem, bez przypraw.


4. Kiedy dobrze zmiękną - przelej wszystkie przez duże sito do garnka z dynią, przetrzyj. Skórki i pestki wyrzuć. (D)


5. Dopraw wszystko delikatnie kurkumą (O) i  dosłódź (Z), jeśli potrzeba. Gotuj jeszcze kilka minut pod przykryciem. Jeśli jest zbyt gęsta, dolej cieplej wody.


6. Wylewaj gorącą na talerze i dekoruj kolendrą, ricottą, czarnuszką i kupką czarnej fasoli. Ja wybrałam wariant z samodzielnym przygotowaniem fasoli - poprzedniego dnia namoczyłam ją, a następnie ugotowałam osoloną podczas przygotowywania zupy, ale możecie z powodzeniem wykorzystać fasolę z puszki. Ale bez niej zupa także jest pyszna. Jeśli zachowacie moją kolejność - macie zupę wg 5 przemian:))

Z - ZIEMIA - słodki 

M - METAL - ostry 

W - WODA - słony 

D - DRZEWO - kwaśny 

O - OGIEŃ - gorzki

© Jagodowa Polana
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci