Menu

Jagodowa Polana

Smakuję życie, więc gotowanie przychodzi mi z łatwością. Lubię karmić i to robię. Znajdziesz mnie na szczycie gorczańskiego wzgórza, gdzie otoczona lasem pichcę dla moich agroturystycznych gości. Mój najlepszy przepis, to przepis na życie : rób co kochasz, a docenisz każdą chwilę. Zapraszam!

PORANNA MIGDAŁOWO-ŚLIWKOWA GRYCZANA Z PIECZONYM JABŁKIEM

jagodowapolana

Kto powiedział, że kaszy gryczanej nie można zjeść na śniadanie? Można! Ale oczywiście ta wersja doskonale sprawdzi się  o każdej porę dnia. Pięknie się trawi i daje fajną energię - jak to kasza;) Nie doprawiam jej zbyt mocno, ale ma przyjemny ziołowy aromat. Jest tylko delikatnie słodka, śliwki pięknie dodają ciekawego sznytu. Mięta i tymianek zachwycają. Spróbujcie koniecznie:)

SKŁADNIKI:

  • Szklanka kaszy gryczanej (lub tyle ile Wam trzeba)
  • garść suszonych śliwek 
  • gaść migdałów 
  • cynamon
  • tymianek 
  • pieprz
  • ocet jabłkowy 
  • miód
  • masło klarowane
  • sól
  • świeża mięta
  • jabłko

4E78238864474DAB900DF9C5FD8CCEC4

 1. Nagrzej piekarnik do 190st. Wstaw do pieczenia jabłka posypane cynamonem (Ok 15-20min)

2. Wypłucz kaszę i zalej wodą. Wybieram taką delikatnie paloną.

3. Pokrój garść suszonych śliwek i garść migdałów, dorzuć.

4. Dodaj łyżeczkę miodu, kilka szczypt cynamonu, szczyptę pieprzu, kilka szczypt soli, odrobinę octu jabłkowego, kilka szczypt suszonego tymianku ( ja wybrałam cytrynowy z mojego ogrodu, ale może być zwykły), łyżeczkę masła klarowanego.

5. Wszystko gotuj na małym ogniu, pod przykryciem lub zagotuj i wstaw do ciepłego piekarnika na pół godziny.

6. Podawaj z pieczonym jabłkiem, posypane dodatkowo odrobiną mięty.

© Jagodowa Polana
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci